Je kent ze wel, Company Values, ook wel bekend als de kernwaarden van een bedrijf. De meeste bedrijven hebben er drie of vijf en ze maken onderdeel uit van de missie, visie & strategie. Maar wat zijn kernwaarden eigenlijk en waaraan moeten ze voldoen om je ook echt te raken?

Kernwaarden

Waarden zijn elementen waarlangs je van binnenuit leeft. Ze geven de diepere identiteit van je bedrijf weer. Kernwaarden geven betekenis en richting voor medewerkers en geven dat weer waarin men gelooft en wat elkaar verbindt.
Wat maakt nou dat kernwaarden beklijven en je raken:

1. Geef er jouw betekenis aan

Een kernwaarde is niet zomaar een woord, bv. Innovatief. Geef het woord jouw betekenis. Voor mij staat ‘innovatief’ voor minstens elk kwartaal met iets technologisch en duurzaam nieuws komen waar de hele wereld versteld van staat. Maar voor jou kan het woord ‘innovatief’ iets heel anders betekenen. Laat mensen er niet naar gissen maar beken kleur door er jouw betekenis aan te geven.

Coolblue, de Rotterdamse online webwinkel in consumer goods, geeft de volgende betekenis aan haar vier kernwaarden:

  • Eigenzinnig – Dus een beetje anders
  • Gewoon, doen – Elke dag een beetje beter
  • Vrienden – Eerlijk, direct, open
  • Flexibel – Durven veranderen

2. Breng kernwaarden tot leven met verhalen

Door het geven van betekenis aan kernwaarden worden ze specifieker. Door daarnaast verhalen te vertellen krijgen kernwaarden nog meer uniekheid en worden ze ook onthouden.

Mijn carrière begon bij CMG. Een ICT dienstverlener met de volgende 3 kernwaarden: openheid, eerlijkheid & gelijkheid. Over de kernwaarde ‘gelijkheid’ ging het verhaal de ronde dat het aantal parkeerplaatsen niet altijd voldoende was. Maar omdat iedereen evenveel recht had op een parkeerplaats gingen alle namen in een ton en werden de gelukkigen getrokken. Dat betekende wel eens dat de secretaresse haar auto naast de deur kon parkeren terwijl de directeur 10 minuten moest lopen.

Hiermee wordt meteen duidelijk hoe gelijkheid wordt toegepast en tot in welke mate. Zorg dus voor verhalen die je kernwaarden en de betekenis ondersteunen. Hoe gaaf is het als een medewerker zelf of een klant in een verhaal aangeeft wat hem of haar raakt.

3. Zijn in plaats van doen

Kernwaarden komen van binnenuit. Ze zijn er als het ware al. Je hoeft er niet veel voor te doen, anders dan ze naar boven te halen. Een goede manier om je kernwaarden te bepalen is door te kijken naar de persoonlijke kernwaarden van je personeelsleden die het beste jouw cultuur vertegenwoordigen. Dit zijn ook de kernwaarden van jouw bedrijf.

Een andere manier om je kernwaarden te achterhalen is jezelf de vraag stellen: Wat is er als wij er zijn? Of, als dat het makkelijker maakt, draai het om, wat is er niet meer als wij weg zijn? Door het beantwoorden van die vraag kom je op je zijnskwaliteiten en dus de kernwaarden van je bedrijf.

Nieuwe kernwaarden

Kernwaarden kunnen ook worden ingezet om aan te geven wie het bedrijf wil zijn, dus wat het streven is. Voor deze kernwaarden is het wel degelijk noodzakelijk om iets te doen, je wilt namelijk een verandering doorvoeren. Je wilt dat medewerkers zich anders gaan gedragen, een nieuwe identiteit aannemen. Dit gebeurt niet zomaar.

Een optie is om nieuwe medewerkers aan te trekken die een afspiegeling zijn van de nieuwe waarden en zo de verandering doorvoeren. Beter is de huidige medewerkers meenemen in het proces van zelfontwikkeling (want dat is het) om van binnenuit de nieuwe kernwaarde te omarmen. Doe je dit niet, dan wordt een kernwaarde een lege huls en dat voelt een klant meteen.

Welke kernwaarden van welk bedrijf raken jou het meest en waarom? Laat zie hieronder achter in het commentaar.

Bron foto: Ermolaev Bureau